Vándorkiállítás a tűzoltóságról aloldal fejlécképe

Vándorkiállítás a tűzoltóságról

A magyar tűzoltóság létrejöttének 150 éves évfordulója lehetőséget kínál az emlékezésre és a tudományos igényű visszatekintésre. A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vándorkiállítása gróf Széchenyi Ödön munkásságától, illetőleg az első hivatásos magyar tűzőrség 1870-es megalakulásától napjainkig mutatja be a magyar tűzoltóság azóta eltelt másfél évszázadának történetét.

A korabeli dokumentumokkal, metszetekkel és fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon keresztül az érdeklődők megismerhetik, hogyan vált a tűzoltóság a 19. század végétől kezdve lelkes polgári önkéntes mozgalomból a városok szervezett, hivatásos testületévé, a tűzoltás és a mentés pedig speciális ismereteket igénylő önálló új szakmává. Hogyan álltak helyt tűzoltóink a 20. századi világégések idején, majd jött létre 1948-ban az állami tűzoltóság, végül a rendszerváltást követően hogyan alakult meg az egységes katasztrófavédelem. A szervezeti átalakulásokon, technikatörténeti fejlődésen, néhány emlékezetes tűzeseten túl megemlékezünk a szakma nagyjairól is, és nem utolsó sorban a képek segítségével betekintést nyerhetünk a régebbi korok tűzoltóinak munkájába.

A tárlatot először a Belügyminisztériumban 2020. február 3-án rendezett konferencia és ünnepi esemény alkalmából láthatta a szakmai közönség. A járványhelyzet miatt a kiállítás a virtuális térbe került, a szervezők így teremtettek lehetőséget arra, hogy otthona biztonságában bárki megtekinthesse az ünnepi alkalomból életre hívott tárlatot.